Istraženo samoosnaživanje: 1. dio

Istraženo samoosnaživanje: 1. dio

 

Zašto samoosnaživanje? Kad smo neosnaženi, postajemo “žrtve” okolnosti, situacija i ljudi. Oni vuku naše žice. Suprotno tome, samoosnaživanje omogućava nam da povučemo vlastite konce. To nam daje mogućnost izbora kako želimo reagirati na ljude i događaje.

 

Kako izgleda? Kada smo samo-osnaženi, povezani smo i sposobni izraziti vlastite unutarnje kvalitete. Više ne čekamo da nas netko spasi ili da nas odobri. Utemeljeni u vlastitoj istini, miru i ljubavi, visoko stojimo sa svojim poštovanjem i dostojanstvom. Odnosi sada postaju odnosi međuovisnosti, dijeljenja i jednakosti.

 

Gdje počinjemo? Pa, koliko se osnaženi osjećamo usko je povezano s načinom na koji promatramo sebe, druge i situacije. Dakle, dobro je započeti, svjesno i svakog dana početi primjećivati i cijeniti svoje i tuđe dobre osobine i ljubazne postupke. Ovo biste čak mogli prenijeti u dnevnik zahvalnosti. Stavite bilješku na prvu stranicu kako biste se podsjetili zašto to pišete, poput: Putovanje uviđanja ljepote i koristi u svima i svemu je putovanje samoosnaživanjem. Zatim na kraju dana zabilježite što više pozitivnih stvari kojih se možete prisjetiti. To bi mogla biti ljubazna misao koju ste imali ili ljubazna riječ koju vam je neko rekao.

 

Mogu li nas drugi osnažiti? Drugi nas mogu nadahnuti i podržati svojom pozitivnom vizijom o nama i njihovom vjerom u nas. Međutim, samo mi zapravo možemo učiniti svoje dublje individualno unutarnje djelo.

 

Koju vrstu dubljeg unutarnjeg posla trebamo obaviti? Moramo jasno vidjeti sebe. Opisujete li se nazivom posla, odnosima ili socijalnim statusom? Je li ovo sve što ste? Putovanje samootkrivanja vrlo je povezano s putovanjem samoosnaživanja.

 

Kako možemo jasnije vidjeti sebe? Započnite postajući svjesniji vaših vlastitih misli i osjećaja, dojmova koje ste sakupili i mišljenja drugih koje ste uzeli kao svoje. Potrebno je da se možemo početi odvajati od tih utjecaja i izvlačiti stvarno „ja“.

 

Šta je primjer? Evo uzećemo misli. Jeste li ikad istražili odakle dolaze? Tko ih misli? Ko ih bira? Ispitujući sebe na taj način, postajemo svjesni da nismo svoje misli i da postojimo neovisno od njih. Također počinjemo uviđati vezu između naših misli i osjećaja i stavova. I otkrivamo da promjenom misli možemo utjecati na naše osjećaje i stav. Možemo početi istraživati misli o ‘misliocu’, poput: Tko sam ja? Koje su moje vrijednosti? Jesu li ove misli o kojima razmišljam usklađene s mojim vrijednostima? Kako izgleda moja jedinstvena mješavina mira, ljubavi, radosti, mudrosti i snage?

 

Što jasnije vidimo sebe, počinjemo više cijeniti sebe i druge. To nam omogućava da pravimo izbore koji su pravi za nas, izbore koji prirodno postaju korisni, ne samo nama, nego i drugima.

Povezani članci

Kada tolerirati, a kada se suočiti? Svatko od nas je blagoslovljen snagom toleriranja različitih ponašanja do iste mjere do koje imamo snagu suočiti se s njima. Kada dođe do sudara v...
Uzimati ispravnu podrsku Kaže se da je znanje moć. Na duhovnom putovanju, to postaje očito kada se netko suoči s preprekama dok napreduje. Oni koji nisu upoznati s vjeroj...
Sretni blagdani U svijetu u kojem je sve više i više podjela, vrijeme je da prigrlimo sve duše i da postanemo jedno. Tokom ovih posebnih dana kad se sast...
Uzimati ispravnu podršku Kaže se da je znanje moć. Na duhovnom putovanju, to postaje očito kada se netko suoči s preprekama dok napreduje. Oni koji nisu upoznati s vjerojatn...

Vaš komentar