Kada tolerirati, a kada se suočiti?

Svatko od nas je blagoslovljen snagom toleriranja različitih ponašanja do iste mjere do koje imamo snagu suočiti se s njima.

Kada dođe do sudara vrijednosti, različitih sklonosti, kontradiktornih mišljenja ili vlastitih slabosti, ponekad nismo sigurni trebamo li tolerirati ili im se suprotstaviti. Znanje kako odgovoriti čini nas sposobnima spriječiti ili riješiti probleme. Smatrate li da je neizbježno suočiti se s ljudima koji se ponašaju ili djeluju na načine koje ne odobravate? Smatrate li da je ponekad neizbježno tolerirati zlostavljanje, korupciju ili nasilje? Postaje li vaš um nesiguran koja ponašanja tolerirati i s kojima se suočiti? Svi imamo dvije unutrašnje snage – snagu prilagođavanja i snagu suočavanja.


Budući da su te snage same po sebi suprotne, moramo biti vrlo jasni u razlučivanju koju od njih koristiti u određenoj situaciji. Jedan od razloga zašto naši odnosi postaju komplicirani je taj što pogrešno koristimo ove snage. Ako postoje razlike u kvalitetama, vrlinama, mišljenjima, raspoloženjima i perspektivama, trebamo se prilagoditi ljudima.

Prilagodba znači da razumijemo, prilagođavamo se i prihvaćamo da su ljudi drugačiji. Nemojmo stvarati negativne misli, suočavati se s njima ili se odmicati od njih. Ali ako postoji zlouporaba, iskorištavanje ili kompromitiranje vrijednosti i načela, suočimo se s takvim ponašanjem. Prilagodba i prihvaćanje zbog društvenih pritisaka nas iscrpljuju. Presudno je razlikovati i odabrati pravu snagu. Što više ih vježbate, lakše ćete ih razlučiti i provesti u djelo.

Prisjećajte se da ste mudro biće. Koristite svoje unutrašnje snage na odgovarajući način u svakoj sceni. Ljude koje danas sretnete pokazat će vam svoje ponašanje. Znajte kada se prilagoditi, a kada se suočiti i upotrijebite svoje snage prilagođavanja i suočavanja, na pravi način.

Prihvatite svakoga kakav jest, sa stabilnošću. Podijelite nešto s njima za njihovu dobrobit, blagoslovite ih, ali nemojte im se suprotstavljati. Vaša snaga toleriranja različitih osobnosti jača vaše odnose. Istovremeno, u određenim situacijama kada se morate suočiti s ljudima, izdići se iznad društvenih pritisaka, javnog odobravanja ili obveza, učinite ono što je ispravno. Također, kada primijetite svoju slabost ili pogrešnu naviku, suočite se i nemojte se prilagođavati. Nemojte živjeti s njima jer znate koje su posljedice. Neprestano radite na tome dok ih ne promijenite. Korištenjem pravog odgovora u pravo vrijeme povećavate svoje unutrašnje snage.

Povezani članci

Uzimati ispravnu podrsku Kaže se da je znanje moć. Na duhovnom putovanju, to postaje očito kada se netko suoči s preprekama dok napreduje. Oni koji nisu upoznati s vjeroj...
Sretni blagdani U svijetu u kojem je sve više i više podjela, vrijeme je da prigrlimo sve duše i da postanemo jedno. Tokom ovih posebnih dana kad se sast...
Uzimati ispravnu podršku Kaže se da je znanje moć. Na duhovnom putovanju, to postaje očito kada se netko suoči s preprekama dok napreduje. Oni koji nisu upoznati s vjerojatn...
Što znači biti svoj? Prihvati sebe Ti si ono što si sada! Ti si rezultat svakog svog trenutka u životu sve do sada. Ne možeš promjeniti prošlost, no prihvati ...

Vaš komentar