Metoda meditacije – kako meditirati

Za razliku od drugih tipova meditacije, Raja Yoga Meditacija nas uči kako meditirati otvorenih očiju. Zatvaranje očiju nam može dati trenutak olakšanja i osjećaj da se udaljavamo od svega ali time možemo i zavarati sami sebe. Jednostavno zatvaranje kapaka naše kuće ne čini da problemi izvana automatski nestanu. Mnogo snažnije će biti ako držimo naše oči otvorene i istovremeno ovladamo „ne-gledanjem“. Ovo zahtjeva mentalnu snagu i unutrašnju moć. Postoje mnogi razlozi za to.

Brahma Baba

Osnivač Brahma Kumarisa, Otac Brahma, vježba meditaciju otvorenih očiju

Kao što je objašnjeno ranije, Raja Yoga znači postati vladar samog sebe, što znači postati vladar svog života. Ovo ne možemo uraditi sjedeći na udaljenim planinama, zatvorenih očiju i daleko od svih formi interakcije. Mi nismo slijepi na život i naše izazove, pa kako ćemo onda naučiti duhovno znanje zatvorenih očiju? Moramo se suočiti sa svakom situacijom i naučiti savladati njene različite dinamike.

Drugo, dok držimo oči otvorene i koristimo tačku kocentracije poput slika sićušne tačke koja predstavlja dušu, ili svijeću, ili prelijepi cvijet, postepeno počinjemo da postajemo/reflektiramo to što gledamo nakon nekog vremena.

Treće, u meditaciji naš mozak emituje talase koji su veoma bliski delta talasima koji se stvaraju tokom spavanja. Ako su naše oči zatvorene, vrlo lako možemo zamjeniti meditaciju spavanjem !

Prije nego što započemno bilo kakvu meditaciju, priprema stanja svjesnosti duše je od suštinske važnosti. Ovaj termin označava potpunu stabilnost u svjesnosti da smo duša, tačka svjetleće energije koja je smještena u centru čela, umjesto da budemo u našoj uobičajnoj svijesti da smo fižičko biće. Svjesnost duše je naš ključ ulaska u svijet potpuno novih iskustava. Ovo je zona, frekvencija na koju trebamo da se podesimo kako bi zaista naše vrijeme u meditaciji mogli učiniti plodnim.

kako meditirati

Pronađite tiho mjesto gdje ćete meditirati. To može biti posebna stolica, kutak vaše sobe ili soba posebno namijenjena za meditaciju

Korak 1- Početak

Misli su naša kreacija. Bitno je preuzeti odgovornost za njih. U meditaciji ja svjesno učim da kreiram pravilne misli što rezultira pravilnim obrascima misli. Započnite mislima u koje želite da se udubite i onima koje želite napraviti svojom realnošću. Odaberite da se fokusirate na jednu od vaših unutarnjih kvaliteta, Čistoću, Snagu, Pozitivnost, itd.

Korak 2- Meditacija

U ovom stadiju, mi nježno počinjemo ulaziti u iskustvo te kvalitete ili misli tako što kreiramo pitanje. Na primjer, dok se fokusiramo na Mir zapitamo se: „Kako da postanem utjelovljenje ovog mog kvaliteta?“, ili „Kako izgleda postojanje bića mira?“ Tada, mi automatski odstupamo od svih ostalih misli. U meditaciji nije cilj da pokušamo odgurnuti naše misli ili da ih kontroliramo na silu. U ovom slučaju možemo zamisliti da je naš um isti kao i kod djeteta. Ne možemo oteti igračku od njega; on će sam otpustiti staro kada ga se namami da uzme nešto bolje. Naš um je veoma mnogo nalik dječijem koji drži nešto što želimo. Nemožemo to zgrabiti od njega, samo ga možemo namamiti da uzme nešto bolje. Na ovaj način naš um će automatski odbaciti stare misli u korist novih, atraktivnih, svjetlucavih misli.

 Korak 3- Kocentracija

Sada kad smo u potpunosti fokusirani na jednu misao, možemo se dublje usmjeriti na nju; u potpunosti se koncentrisati na nju. Ovo nas vodi malo dublje u osjećaj te misli. Poćinjemo sada „dirati“ ovu misao i ona poćinje da prožima naše čitavo biće.

Korak 4- Realizacija

Ako smo prethodna tri stanja svjesno odradili, onda ovaj stadij dolazi prirodno. Znajući kako meditirati, počinjemo vidjeti našima stvarnim očima, našim unutrašnjim (trećim) okom. Mi ne samo da počinjemo osjećati, već također počinjemo uviđati ko smo mi – čisto, mirno biće. I kako se „gubimo“ u ovom iskustvu, izgleda kao da nema misli, ustvari, uplovili smo u jednu misao. Misao i ja smo postali jedno…. Mir i ja smo postali jedno.

Kako meditiratiRaja Yoga meditacija je mnogo snažnija ako se vježba rano ujutro. Neki se yogiji čak ustaju u 3, 4 ili 5 sati ujutro kako bi iskoristili uzvišene vibracije i mirnu, čistu atmosferu u ovo doba dana. Čak i ustajanje nekoliko minuta ranije i korištenje nekoliko trenutaka da sjedite sami sa sobom je dobar početak, i popravit će kvalitet vašeg života.

Jednom kad prepoznamo vrijednost i koristi meditacije nećemo moći raditi bez nje. Potrudit ćemo se da smo u meditaciji što je moguće više, drugim riječima u stalnom uzvišenom stanju svijesti. Znači bilo da sjedimo u meditaciji ili hodamo i radimo, mi smo u yogi, u vezi sa višim sobom.

Vrijeme je… da obezbjedimo nekoliko trenutaka svakog jutra i sada kada znamo kako meditirati, da vježbamo meditaciju i naše unutarnje kvalitete. Postanite svjesni duše i shvatite da smo svi sićušne tačke, svjetlucave zvijezde!

Podjelite ove misli! Slobodno podjelite ovu mudrost sa drugima, ali kako biste izbjegli bilo kakav karmički račun, molimo vas da navedete njen izvor – „Vrijeme je…“ Aruna Ladva, BK Publikacija London.

Vrijeme je ... za promjene

NOVO! Arunina najnovija knjiga- Vrijeme je.. za promjenu.