Učinite da vaš razgovor sa samim sobom funkcioniše

Razgovor sa sobom vam pomaže da organizujete svoje misli , i pomaže vam da odradite stvari . Kako obavljanje razgovora prirodno drži vašu pažnju, razgovor sa sobom pomaže vam da  prirodno fokusirate svoju pažnju na problem dovoljno dugo da se rasporedi (da se može riješiti? Da se može razraditi?) . U suprotnom slučaju kao snapchat (kratkotrajna blic poruka sa tekstom, glasom i slikom) naš unutrašnji dijalog je lahko izgubljen ili pomućen sa najmanjim nemirom i smetnjom .

 

Prema Einsteinu,  ljudi koji razgovaraju sa sobom su daleko vještiji i računaju samo na sebe da shvate šta trebaju .

 

Da li koristite neki od ova 3 tipa korisnog razgovora sa samim sobom ( bio to vaš unutrašnji dijalog ili vaše tiho mrmljanje sebi )?

 

Motivacioni govor:  Dobar  za zadatke a i kada ti treba brzina, snaga i moć.

Tehnike:  Obraćaj se sebi kao trećoj osobi , umjesto da kažeš ja to mogu…promjeni sa ti to možeš.

 

Zašto :  Čineći ovo pomaže ti da vidiš stvari objektivnije i da upravljaš teškim emocijama efektivnije. Kada se obraćas sebi kao trećoj osobi ili prema svome imenu , to ti pomaže da kreiraš dovoljno odvojenosti od negativnog razgovora sa samim sobom u velikom obimu . To je kao prostor u kojem se nalaziš kada savjetuješ prijatelja o situaciji.

 

Obično to koristimo kada sebe trebamo mentalno pripremiti za nešto izazovno ili kada trebamo pojačati svoje samopouzdanje.

 

Instrukcijski govor:  odličan kada imaš potrebu da se fokusiraš i da imaš strategiju .

Tehnika:  Identificiraj česte teme svog dijaloga.

Zašto:  Kako pričamo sebi o događajima i ljudima to može inspirirati i pojačati našu energiju i entuzijazam, ili može iscrpiti sve naše resurse. Tako, daj si vremena da napišeš  bitne i frekventne (učestale) teme. Onda identificiraj šta želiš postići.  Sada uklopi svoj razgovor sa sobom prema svojim potrebama.  Koristi ključne riječi ili male fraze.

 

Transformacijski govor: odličan za mijenjanje stavova, sistema vjerovanja i perspektive.

Tehnike:  Koristi odgovarajuće ohrabrujuće citate, rečenice i ono što ste shvatili da izbrišete stari sistem koji želite promjeniti. Nastavite ih ponavljati sebi na svakodnevnoj osnovi.

Zašto:  Da promjenite zupčanik.  Neuroplastično recite kako kreirate novu neurološku putanju, stara umire jer prestaje dobivati pažnju.

Na koju vrstu zupčanika se možete prebaciti?

 

Zupčanik zahvalnosti: nastavite izazivati sebe da vidite koristi u svakoj situaciji, srebrne poluge u svakom oblaku.

Oslobodjen žaljenja-samouvjereni zupčanik:  Primijetite kada se želite žaliti ili tračati o nečemu i nekome.

Izazovite sebe da to prestanete govoriti, ili govoriti? kao činjenicu bez ubacivanja negativnih emocija ili osuda iza toga. Navedite tu činjenicu samo ljudima koji mogu učiniti nešto vezano za to.  Na primjer: recite konobaru da je vaša supa hladna, a nemojte se žaliti svojim prijateljima bivajući uznemireni oko toga.

 

Pa onda, oko čega će biti vaš idući razgovor samim sa sobom?

Povezani članci

Gospodariti umom –uloga od svih ne Koliko hiljada ne mala djeca čuju dok ne napune šest godina?   Nemoj raditi ovo. Nemoj dirati to. Ne odgovaraj. Čak i riječ dijete znači...
GOSPODARITI UMOM.- MEDITACIJA I MINDFULNES Danas je eksplozija zainteresovanosti za meditaciju . Studij iz 2012 godine u US ,objavljen od Nacionalnog Zdravstvenog Instituta , nalazi da 8 % civi...
Gospodariti umom- Nekontrolirani majmun Šta učiniti sa svim majmunima koji skaču okolo unutar naše glave?   “Cilj svake duše je sloboda, majstorstvo, sloboda od robovanja materijo...
Sedam zakona karme koji mogu promijeniti naš život... Karma jednostavno znači akcija, i filozofija karme također znači  „Kako siješ , tako ćeš žeti“. Treći Newtnow zakon termodinamike glasi: Svaka akcija ...

Vaš komentar