Šta je bezuslovna ljubav?

Bezuslovna ljubav je prihvaćanje.  Ona prihvaća i može da prigrli sebe i druge.  Ona zna da nitko nije savršen sada i da svi imamo bol koju trebamo izliječiti.  Zna da svi dajemo sve najbolje od sebe.  Uvjetna ljubav kritizira.

Bezuslovna ljubav je balans.  Muški i ženski princip je u balansu.  Muški principi mira i stabilnosti sa ženskim principima ljubavi i sigurnosti. Muški princip je preciznost a ženski fleksibilnost.  Uslovljena ljubav je u debalansu.  Ona postaje ili previše rigidna ili previše fleksibilna.

Bezuslovna ljubav je konstruktivna.  Traži da gradi mostove.  Uslovljena ljubav je destruktivna.  Nalazi pogreške i osuđuje.

Bezuslovna ljubav je zadovoljstvo.  Osjećanje rađanja iz unutarnje punine.  Ona kaže,       “ Ja sam postigla sve što sam ikada htjela”.  Uslovljena ljubav je nemirna.  Ona traži unutarnje postignuće.

Bezuvjetna ljubav osnažuje.  Uvjetovana ljubav kreira ovisnost.  Iz takve ljubavi osjećaj za  “dobro” postaje ovisan o drugima, o djelovanju ili posjedovanju.  S vremenom se počinje bojati da ne izgubi ove stvari.  Strah zamjenjuje ljubav.

Bezuvjetna ljubav teče.  Ona se ne drži za prošlost.  Ona je sposobna da nauči i nastavi dalje.  Ona pravi od “grešaka” korake na putu do uspjeha.  Uslovna ljubav žali.  To je drži usidrenu u prošlosti.

Bezuvjetna ljubav je slobodna.  Ona nema očekivanja niti želja za “sigurnim” povratom. Stoga ona ne pati ako se stvari okrenu drugačije.  Uslovna ljubav očekuje, a onda ako stvari ne idu onako kako je planirano ona pati.

Bezuvjetna ljubav je “kraljevski” manir.  Da li su to dobri maniri za glavu (ego) da pobijede srce?  Na taj način bezuvjetna ljubav postaje uvjetovana.  Srce se više ne osjeća sigurnim.  Počinje tražiti drugdje ljubav i podršku.

Bezuvjetna ljubav je poštovanje.  Tu je poštovanje za sebe, druge i svijet.  Uvjetovana ljubav postaje sebična i diskonektovana.  Ona gubi iz vida međusobnu povezanost svih stvari.

Bezuvjetna ljubav je odgovorna.  Održava svoje dostojanstvo i čast.  Ona je sama svoj gospodar.  Uvjetovana ljubav reagira.  Na nju utječu ego, sebične želje, pohlepa, ljutnja ili vezanost.  Stvara sukob unutra i izvana.

Bezuvjetna ljubav je orijentirana na rješenje.  Ona vidi mogućnost.  Ona je u sadašnjem trenutku.  Ona zna da se rješenje nalazi unutra.  Pojavljuje se kvalitete koje su potrebne da bi se stvorile situacije u kojima svi dobivaju.  Uvjetna ljubav vidi probleme.  To je blokira da vidi rješenja.

Bezuvjetna ljubav je istina.  Ne mora se braniti ili dokazivati.  Unutra je prirodni osjećaj ispravnosti.  Uvjetna ljubav se pokreće kako bi se obranila ili dokazala.  Ona naglašava: “U pravu sam”.

Bezuvjetna ljubav je cjelovitost.  Uvjetovana ljubav traži cjelovitost.  Postoji osjećaj slomljenosti i praznine.  Samo ne-tijelo ili ne-stvar može ispuniti ovu rupu.  Samo mi možemo izliječiti naša srca.  Moramo se okrenuti prema unutra i prema gore.

Zvuči li to kao težak zadatak?  Međutim, još uvijek to tražimo.  Zašto?  U nekom trenutku, moramo to znati.  Inače, zašto bismo to tražili?  Tražimo to izvana u svijetu. Pretražili smo toliko mjesta.  Jeste li pronašli?  Jeste li umorni od traženja?

Što ako smo tražili na pogrešnim mjestima?   Što ako nas potraga sprječava od pronalaženja? Što ako se ne nalazi u svijetu?   Što ako se nalazi u našim srcima?  Što onda?

Možda trebamo otkazati potragu i dopustiti sebi da otkrijemo bezuvjetnu ljubav koja leži unutar naših srca?  Umjesto traženja, dopustite sebi da to iskusite.  Izronite to iznutra. Oprostite sebi.  Kada oprostimo sebi, opet smo u stanju da iscjelimo i osjećamo se potpunim.  Ta se punina onda prirodno prelijeva i služi da ozdravi svijet.

 

https://www.innerspace.org.uk/what-is-unconditional-love/

Povezani članci

Kada tolerirati, a kada se suočiti? Svatko od nas je blagoslovljen snagom toleriranja različitih ponašanja do iste mjere do koje imamo snagu suočiti se s njima. Kada dođe do sudara v...
Uzimati ispravnu podrsku Kaže se da je znanje moć. Na duhovnom putovanju, to postaje očito kada se netko suoči s preprekama dok napreduje. Oni koji nisu upoznati s vjeroj...
Sretni blagdani U svijetu u kojem je sve više i više podjela, vrijeme je da prigrlimo sve duše i da postanemo jedno. Tokom ovih posebnih dana kad se sast...
Uzimati ispravnu podršku Kaže se da je znanje moć. Na duhovnom putovanju, to postaje očito kada se netko suoči s preprekama dok napreduje. Oni koji nisu upoznati s vjerojatn...

Vaš komentar