Istraženo samoosnaživanje 2. dio

Na šta trebamo obratiti pažnju na putu samoosnaživanja? Mi se ne osnažujemo kada potcjenjujemo sebe. Mislimo da se ne možemo mijenjati, okrivljujemo, kritiziramo, fokusiramo se uglavnom isključivo na tuđe i vlastite mane i nismo u kontaktu s vlastitim unutarnjim blagom.

 

Što je s vremenom? Kad kažemo da smo previše zauzeti, što zapravo govorimo? Ovdje se zapravo radi o potcjenjivanju nas samih. Prepoznavanjem i razvojem vlastitog unutarnjeg potencijala omogućavamo sebi da budemo produktivniji i budemo mirni i odgovorni za sebe kada se zahtjevi povećavaju ili kada postoji kaos. Kad ispunimo svoju odgovornost prema sebi, tada imamo moć ispunjavati i sve svoje ostale odgovornosti.

 

 

Što ako je dan jednostavno previše zauzet? Trik je postati vremenski oportunist. Ima puno ‘trenutaka’ tijekom dana koje možemo iskoristiti da uđemo unutra, budemo mirni i podsjećamo se na nešto dobro u sebi. Na primjer, na semaforima, dok idete na kavu ili šetnju između sastanaka.

 

Možemo li se stvarno promijeniti? Nekada se govorilo da nam se mozak u određeno doba ugradio u kamen. Danas znamo da to nije slučaj. Naši mozgovi se neprestano mijenjaju. I duhovnost nas uči da možemo promijeniti način razmišljanja o sebi, drugima i životu. Moramo samo pronaći polazište. Počevši s jednim malim korakom. Onda ćemo se jednog dana kad pogledamo unatrag iznenaditi koliko smo daleko putovali.

 

Kako se stvari poput krivice, kritike i nepoštivanja našeg vlastitog unutarnjeg bogatstva mogu oslabljivati? Sve su to veliki odvodnici snage. Uzmimo krivicu. Je li nas zaista druga osoba ili situacija onesposobljava ili nas onesposobljava ono kako to vidimo? Moramo se zapitati: Što se događa? Što ja mislim? Mogu li razmišljati o tome drugačije? Razvijanje vizije kako bi se vidjela korist u svemu je put do samoosnaživanja.

 

OK, što ćemo s kritikom? Ovdje se radi o našoj sposobnosti da prihvatimo sebe i druge onakve kakvi jesmo. Svi dajemo sve od sebe. Kad se usredotočimo na pogreške, na kraju se osjećamo iscrpljeno. Kad se usredotočimo na dobro, osjećamo se energično. Isprobajte jedan dan i pogledajte. To, također poboljšava naše odnose jer trošimo manje vremena na svađe a više na dijeljenje i cijenjenje.

 

Konačno, kako ostati povezani sa svojim unutarnjim bogatstvom? Kad smo svjesni ‘ja, mislioca,’ možemo postati svjesni mira koji ostaje unutar ‘Ja, mislilac’ i stvoriti prostor da iskusimo taj unutarnji mir. Ovaj mir otvara vrata svem našem ostalom  blagu ljubavi, radosti, mudrosti i istine. Pravo ‘Ja’ su ta unutarnja blaga. Želimo se povezati sa stvarnim nama. Kada se povežemo s mirom, ljubavlju, radošću i mudrošću iznutra, možemo izraziti te kvalitete u svojim postupcima i odnosima.

 

https://www.innerspace.org.uk/self-empowerment-explored-part-2/

Povezani članci

Kada tolerirati, a kada se suočiti? Svatko od nas je blagoslovljen snagom toleriranja različitih ponašanja do iste mjere do koje imamo snagu suočiti se s njima. Kada dođe do sudara v...
Uzimati ispravnu podrsku Kaže se da je znanje moć. Na duhovnom putovanju, to postaje očito kada se netko suoči s preprekama dok napreduje. Oni koji nisu upoznati s vjeroj...
Sretni blagdani U svijetu u kojem je sve više i više podjela, vrijeme je da prigrlimo sve duše i da postanemo jedno. Tokom ovih posebnih dana kad se sast...
Uzimati ispravnu podršku Kaže se da je znanje moć. Na duhovnom putovanju, to postaje očito kada se netko suoči s preprekama dok napreduje. Oni koji nisu upoznati s vjerojatn...

Vaš komentar