Sedam zakona karme koji mogu promijeniti naš život nabolje

Karma jednostavno znači akcija, i filozofija karme također znači  „Kako siješ , tako ćeš žeti“. Treći Newtnow zakon termodinamike glasi: Svaka akcija ima jednaku i suprotnu reakciju.

 

Kao što koristimo svoje resurse na vrijedan način, za višu svrhu, mi sijemo sjeme dobrih djela, i ovo sjeme će sigurno donijeti dobre plodove u svoje vrijeme. Ako u drugu ruku trošimo te resurse ili ih koristimo zlonamjerno to je kao da sijemo loše sjeme i zato nećemo imati nikakvih plodova.

Dobra karma je investicija, možemo posaditi različite vrste sjemena; netko može biti čak i korijenje iz kojeg ništa ne raste i koje samo stvara nered. Neko sjeme raste samo jedanput i onda uvene i potrebno ga je ponovo posaditi. Neko sjeme možemo posaditi samo jedanput, i treba mu vremena da donese plodove, ali kad jednom da plodove, nastavlja da proizvodi zdravu žetvu.

Možda nikada nećemo znati da li sijemo ili žanjemo našu karmu. Na primjer, kad nam se desi saobraćajna nesreća da li stvaramo novu karmu sa vozačem drugog vozila? Ili da li se to namiruje dug iz prošlosti? Možda nikada nećemo znati. Sve što možemo uraditi jeste da nastavimo sijati dobro sjeme. A ovakva vrsta sijanja nikada nije uzalud.

 

 

Možeš tvrditi da si u pravu kad se naljutiš na nekoga ko te uvrijedi. Ali, nisi. Ono što su oni uradili je njihova karma, ali kako ti reaguješ na to je tvoja karma. Zato, djeluj mudro. Veoma je važno da se barem brinemo za svoju karmu.

 

Pogledajmo 7 zakona karme koji kad ih se pridržavamo mudro, mogu promijeniti naš život nabolje.

Vrijeme– „Koristi me pažljivo i uvijek ćeš imati vremena da radiš stvari koje želiš raditi“

Vrijeme je veoma dragocjena dimenzija. Kada jednom sekunda prođe nikad se ne vraća! Mjerilo vremena se promijenilo u zadnjih sto godina. Kako se od nas traži da reagujemo sve brže na pingove i pongove naše tehnologije, ohrabreni smo da reagujemo žurno. Ako koristiš vrijeme na zdrav način, tako što ćeš biti sretan i dijeliti sreću sa drugima,tada vrijeme postaje naš sluga i uvijek ćemo imati dovoljno vremena da uradimo stvari koje želimo da uradimo. To je zakon karme.

 

Novac i bogatstvo– „Koristi me mudro, i uvijek ćeš biti „bogat“ „.

Koliko je mnogo bogatstva? Da li misliš da zarađuješ dovoljno? Vjerovatno ne! Nikad nije dovoljno. Ipak za neke, čak i kad imaju mali iznos bogatstva može im trajati veoma dugo, jer je to bogatstvo blagoslovljeno. Zato u svakoj vjerskoj tradiciji postoji ideja davanja dijela našeg bogatstva u dobrotvorne svrhe. Kako se odvajamo od ovog bogatstva sa ljubavlju, mi kreiramo nesebična dijela, i ova altruistična djela donose mnogo blagoslova i dobre sreće zauzvrat. Koristi svoje bogatstvo mudro. Samo zato što ga imaš mnogo, ne znači da ga moraš potrošiti, već da ga potrošiš na ispravan način. Zato pojam „bogat“ može imati mnogo značenja; netko može biti bogat duhom i imati plemenito srce, dok drugi mogu imati sve bogatstvo svijeta a škrtariti s njim.

 

Odnosi– „Koristi me s poštovanjem i uvijek ćeš biti okružen ljubavlju i suradnjom“.

Odnosi su također neprocjenjivo bogatstvo. Neki ljudi primaju svu brigu i ljubav i podršku, dok se drugi stalno osjećaju zapostavljenima. Što mislite zbog čega je tako? Ako prvo ulažemo u odnos, onda će taj odnos, kao tržište dionica polučiti veliku i čistu dobit. Mi uvijek kažemo: daj, pa ćeš onda primiti. Nikada nije obrnuto, iako mi mislimo da jeste. Budi ljubazan prema drugima i oni će onda definitivno biti ljubazni zauzvrat, nekada će možda trebati vremena da vidimo ove plodove. Pitanje koje moramo pitati sebe u odnosima je: Da li želiš da budeš u pravu ili želiš sačuvati svoj mir? Poštuj druge. Ne uzimaj ih zdravo za gotovo i uvijek ćeš biti okružen ljubavlju i suradnjom.

Um– „Koristi me ljubazno i uvijek ćeš ostati snažan i moćan.“

„…ne postoji ništa ni dobro ni loše ,već ih razmišljanje čini takvim.“

                                 Iz Šekspirovog Hamleta

Ove riječi je rekao mudri Šekspir. Ne postoji ispravno i neispravno, već način na koji mislimo ga čini takvim. Ako mislim negativno ili pozitivno, ja sam onaj koji će prvi biti pod tim utjecajem. Ja sam prva osoba koja će imati koristi od svoje pozitivnosti i prva osoba koja će biti povrijeđena vlastitom negativnošću. Ne činiš nikome drugome uslugu bivajući pozitivan, samo sebi. Jak um je zdrav um. Može donositi jasne odluke. On je mudar i samouvjeren. Budi ljubazan prema svom umu i nemoj biti okrutan i ostat ćeš jak i moćan saveznik.

 

Tijelo-„Koristi me aktivno i uvijek ćeš ostati zdrav.“

Često se kaže: Ako ga ne koristiš, gubiš ga. Kad vježbamo, činimo sve mišiće svoga tijela snažnijim. Ne možemo očekivati da nam tijelo bude zdravo ako smo locirani na jednom mjestu cijeli dan. Ali postoji i drugi aspekt korištenja tijela. Kada volontiramo, djelujemo kroz službu, dajemo svoje slobodno vrijeme i energiju u pomaganju drugima, imamo iskustvo veće radosti. Zakon karme određuje da ako sam stajao dok sam pomagao drugima, onda će moje noge surađivati sa mnom kad mi bude potrebno. Ako su moje ruke servirale jela cijeli dan, onda će mi one pomoći kad ih budem najviše trebala.

Priroda i elementi-„Koristi me smjerno i uvijek ćeš imati obilje i protok.“

Možemo misliti da mi upravljamo Prirodom, a ustvari, priroda upravlja nama. Ako Ona odabere, Ona nas ne mora hraniti, niti spuštati kišu na nas (ili vladati!), niti nam mora davati sunčevu svjetlost, ipak Priroda nam pruža ove stvari svaki dan. Ne možemo kontrolirati materiju, ona kontrolira nas. Zato mi smo ti koji trebamo biti ponizni i skrušeni prema materiji i elementima. Ako poštujemo Majku Prirodu, Ona će biti nježna prema nama. Ako je ne poštujemo, onda će Ona pokazati svoju surovost. Kako je već rečeno, ja stvaram svoju ličnu karmu sa materijom. Ako netko baci praznu konzervu pića kroz prozor svojih kola, to ne znači da ja trebam uraditi isto! To je njihova karma, a ja ću pronaći sigurno mjesto da recikliram svoje smeće.

Bog-„Koristi me s ljubavlju i uvijek ćeš biti voljen.“

U konačnici, ovo je vrijeme da se stvori dobra karma sa Bogom. Budi Njegov pomagač, čineći ono što bi On uradio, a to je da budeš ljubazan i hrabar gdje god i kad god je to potrebno. Mi smo navikli da očekujemo mnogo od Njega, moleći Ga da učini ovo i ono za nas. Ali prije svega, šta to mi činimo za Njega? Nemoj se ljutiti na Njega. On nije stvorio svijet kakav je danas. Ako je Bog Kreator, onda da li bi On stvorio ovakav svijet patnje i tuge sa nesrećama i tragedijama? Mislim da ne bi. Zato, imajmo povjerenja u Boga. Volimo Ga i cijenimo Ga. On je tu da nam da snagu da stvorimo dobru karmu za nas. On ne može jednostavno uskočiti u naše živote i sve za nas srediti. Jer kad bi On to uradio, onda bi On morao srediti živote svih osam milijardi duša!! Jer On je onaj koji je pošten i pravedan. Bog pomaže prvo onima koji pomažu sebi.

 

Na kraju, možemo misliti da možemo pobjeći od sigurnosnih kamera, policije ili zakonskog sistema, ali nikad nećemo pobjeći od svoje karme. Karma je osnovni sistem pravde. Ona se brine o svačijim djelima. Ovo znači da ne moramo postati

Jer svakome će biti usluženo ono što je „naručio“, nekad slatko a nekad gorko.

 

Vrijeme je da vidimo kako će ustvari zakoni karme djelovati sve vrijeme . Kada Bog gleda kroz leće vječnosti, znajući sve vrijeme, On razumije sve obrasce ovog prelijepog svijeta. Bog je u potpunosti svjestan kako je tapiserija ovog univerzuma satkana. Počnimo da vidimo svijet kroz Božije oči.   

 

 

 

Povezani članci

Kada tolerirati, a kada se suočiti? Svatko od nas je blagoslovljen snagom toleriranja različitih ponašanja do iste mjere do koje imamo snagu suočiti se s njima. Kada dođe do sudara v...
Uzimati ispravnu podrsku Kaže se da je znanje moć. Na duhovnom putovanju, to postaje očito kada se netko suoči s preprekama dok napreduje. Oni koji nisu upoznati s vjeroj...
Sretni blagdani U svijetu u kojem je sve više i više podjela, vrijeme je da prigrlimo sve duše i da postanemo jedno. Tokom ovih posebnih dana kad se sast...
Uzimati ispravnu podršku Kaže se da je znanje moć. Na duhovnom putovanju, to postaje očito kada se netko suoči s preprekama dok napreduje. Oni koji nisu upoznati s vjerojatn...

Vaš komentar