Kreirajte strukturu… i ostvarite mir uma

Veoma je bitno kreirati strukturu i red u životu. Ako postoji haos, urnebes i zbunjenost, primijetit ćemo da trošimo mnogo vremena, osjećamo se umorno i frustrirano. Gotovo da se podrazumijeva da uredan um stvara uredan život.

Mir umaSistemi bilo koje vrste su kreirani ili uspostavljeni kako bi se nešto olakšalo i/ili smanjilo uzaludno trošenje. Oni mogu pomoći i u olakšavanju života ljudi. Ako svatko zna sistem, onda niko ne treba da razmišlja o njemu – treba ga samo pratiti. To štedi vrijeme, trud i misli.

Ne voli svatko sisteme ili pravila i propise. Neki dan otišli smo u predivan novi park, ali nam tamo nisu dozvolili da išta jedemo ili pijemo. Mogli smo samo šetati, ali ne po travi. Moram priznati da smo, čuvši taj popis pravila, poželjeli čak i napustiti park… mada smo istovremeno mogli vidjeti da je mnogo truda uloženo u kreiranje tog divnog parka i da je uprava pomoću pravila željela zaštititi okoliš. Tako su pravila služila dobroj svrsi.

Ako se slučajno ne slažete sa sistemom, pomislite da je vjerovatno postavljen nakon pažljivog razmatranja, pa je dobro da vjerujete u taj proces.

Kreiranje sistema i struktura vrlo je korisno i za nas same. Bez discipline i reda u našim životima možemo izgubiti fokus, svrhu i potratiti vrijeme. Ako znamo, na primjer, da trebamo svakodnevno uključiti malo vježbe i meditaciju u naš život, da trebamo kuhati i obavljati druge obaveze, tada to možemo isplanirati, ostati fokusirani i bolje upravljati tim planom. Postajemo efikasniji. Osjećamo da je život dobar.

Neke strukture koje smatram korisnima su:

  • Znati kada je moja energija na najboljem nivou za određenu svrhu. Neki od nas su aktivniji ujutro, a drugi navečer, te na osnovu ovoga možete napraviti strukturu svojih zadataka.
  • Zadatke možemo poredati po važnosti i procijeniti koliko će svakom zadatku trebati vremena… i držati se toga!
  • Bilo da se neko raduje određenom zadatku ili ne, moguće je uvjeriti sebe da je sve dobro i fokusirati se na to kako ćemo se dobro osjećati kada obavimo zadatak!

Većina nas mora raditi kako bi zaradila novac i to nam nameće strukture, bilo da nam se sviđaju ili ne… Međutim, možemo strukturirati naše druge aktivnosti. Kada se počnemo baviti važnim stvarima u životu, počet ćemo osjećati ravnotežu u našim životima. Tada ćemo osjećati da su se stvari počele rješavati i da upravljamo svojim životom.

mir uma_meditacijaŽivot Raj jogija je strukturiran. Kada su ključni elementi na mjestu (ranojutarnja meditacija, duhovni studij, vrijeme za posvećivanje drugima…), to nam daje osjećaj slobode. Smanjuje rastrošne misli kao što su: „ Hoću li ili neću?“ Smanjuje mogućnost za odlaganje i omogućuje umu da bude miran. Ako ne pratimo sistem, može doći do unutarnjeg konflikta – um neće mirovati.

Naučila sam da prihvatim pravila i strukture u svom životu kao blagoslov, a ne kao teret. Uzmimo primjer pojasa za vezanje u autu; kada smo ga prvi put stavili, doimao se malo tijesnim i smetao nas, ali uskoro smo zaboravili i da postoji. A dok ga koristimo, znamo da smo sigurni i zaštićeni!

Došlo je vrijeme… da kreiramo red i strukturu u životu s ciljem postizanja veće efikasnosti i mira uma.

© ‘Vrijeme je…’ Aruna Ladva, BK Publications London, UK.