Budi najbolji što možeš

Da li si najbolji što možeš biti u ovom trenutku? Ovo je jedno jednostavno pitanje, a opet tako djelotvorno. Ako bismo mogli postaviti sebi ovo pitanje nekoliko puta na dan, onda bismo možda mogli ostati na toj stazi sreće koju smo sami sebi namijenili.

budi_najbolji_što_možeš_

Život je priča. Učini da tvoja bude najprodavanija

Ovo je pitanje koje sam postavljala sebi u posljednje vrijeme. Da li sam najbolja što mogu biti u ovom trenutku? Da li živim u skladu sa mojom višom vizijom sebe? Ponekad moja „ne-tako-dobra“ strana preuzme veći dio mene i ja sam poražena, moram priznati! Postajem prosječna, ne neprijatna, već prosječna. Ali opet savjest grize zato što znam da mogu biti bolja od toga!
Šta znači biti najbolja što možeš? To znači odabrati da zračimo naše najviše kvalitete, da budemo najbolji što možemo u bilo kojoj datoj situaciji pokazujući ljubaznost, suosjećanje, ljubav, mir itd. To znači ne reći ništa i ostati tih ako osjećamo da dobre riječi nemogu izaći! Ili, obratiti pažnju da ne dajemo tugu i da dajemo sreću umjesto tuge.

budi_najbolji_sto_mozesAko se ove stvari ne dešavaju, onda je na djelu naš ograničeni ego. Upravo taj ograničeni ego nam staje na put da budemo najbolji što možemo biti. Ograničeni ego ne želi da mi budemo dobri na pravedan način. On želi da mi budemo viđeni kao dobri ali… koji je motiv? Ograničeni ego se hrani našim porocima. Svaki put kada postanemo ljuti ili pohlepni ili vezani za nešto, ego dobija smisao svog postojanja. Ako pokušamo srediti svoje poroke, ego se počinje braniti i podiže svoju glavu ponovo i ponovo.

Ako je naše više ja čisto i pozitivno i svi smo po prirodi dobra bića, zašto onda nije tako lahko biti dobar svo vrijeme? Ja mislim da je to zbog toga što smo odustali od vjerovanja da dobro može biti bolje od lošeg! Ne vjerujemo zapravo da biti iskren može pobjediti laganje. Ne vjerujemo da davanje može biti bolje od uzimanja. Ili, da ljubav može potisnuti mržnju.
_budi_najbolji_sto_mozes_Potreban je trud da budemo najbolji što možemo, ali vrijedi. Biti najbolji što možemo nas čini sretnim i mirnim. Održava nam savjest čistom i mirnom! Znajući da smo danas učinili najbolje što smo mogli, spavamo dobro. To nam olakšava teret karme i održava stvari jednostavnim i nekompliciranim. Time pridobivamo prijatelje i rodbinu pošto nas vide sretnim, manje zahtjevnim i neuznemirenim zbog sitnica. Naša drama nastavlja da teče glatko zbog toga što naše uzvišene vibracije privlače samo najbolje. Postoji tako mnogo razloga da budemo najbolji što možemo!
Biti najbolji što možemo znači živjeti u samopoštovanju i poštovanju drugih. Sjećam se dok sam odrastala da sam naučila veliku lekciju o ukazivanju poštovanja. Imam četiri sestre i pošto sam bila najmlađa uvijek mi se govorilo da trebam poštovati starije od sebe. Ali to je bilo teško uraditi kada bi se one derale na mene! A onda jednog dana sam čula u meditacijskom centru da ukazuješ poštovanje drugom jer imaš poštovanje koje daješ, ne nužno zato što ga drugi zaslužuje. Nakon toga sam naučila da poštovanje jedino mogu dati ako ga imam. Ako ga ne mogu dati, onda je to odraz mog nedostatka.

Budi bolji nego što si bio jučer

Budi bolji nego što si bio jučer

Mi smo najbolji što možemo zbog nas, samih ne zbog drugih! Da, svatko može dobiti korist od moje pozitivnosti i energije, ali na kraju mi smo ti koji živimo sa sobom 24/7 i ako dajemo sve od sebe i najbolji smo što možemo, onda ćemo biti zadovoljni sa sobom, bit ćemo uspješni i samopoštovanje teče.

Vrijeme je… da budeš najbolji što možeš, daš sve od sebe i budeš uspješan! To je najbolje što možemo učiniti!
© „Vrijeme je…“ Aruna Ladva, BK Publications London, UK